Sladka poklonitev tradiciji
Potica v središču

Projekt Potica, vseh pralinejev kraljica! je nastal kot poklon eni najbolj prepoznavnih slovenskih kulinaričnih posebnosti – potici. V sklopu razstave na Blejskem gradu so se obiskovalci lahko sprehodili skozi zgodbo potice in spoznali, kako se ta tradicionalna sladica prepleta s sodobnimi oblikami ustvarjanja. Cilj projekta je bil ohraniti kulinarično dediščino ter jo predstaviti v novi, inovativni obliki.

Sodelovanje strokovnjakov

Znanje, okus in ustvarjalnost

Pri projektu so sodelovali strokovnjaki z različnih področij – od kulinarike do etnologije. Med njimi izstopata priznana etnolog dr. Janez Bogataj, ki je s svojim znanjem pomagal oblikovati pripoved o regionalni raznolikosti potic, ter slaščičarka Sonja Jezeršek, ki s svojim bogatim znanjem o izdelavi potice navdušuje z delavnicami na Dvoru Jezeršek. Skupaj z drugimi ustvarjalci so poskrbeli za avtentičnost, izobraževalno vrednost in vizualno privlačnost projekta.


Praline z okusom slovenske dediščine
Potica kot navdih

Molinet je v okviru projekta ustvaril omejeno serijo ročno izdelanih pralinejev, navdihnjenih z najbolj značilnimi okusi slovenskih potic. Vsaka pralina je nosila okus ene izmed regij – orehova, makova, pehtranova, mandljeva – in bila zasnovana kot mini poklon tradiciji v sodobni obliki. Izdelki so bili predstavljeni kot del razstave in so poželi veliko zanimanja ter navdušenja med obiskovalci.

Tradicija z izzivi
Razvoj kalupa

V okviru projekta na Blejskem gradu z naslovom “Zgodba o slovenski potici” smo se pridružili kulinarični mojstrici Sonji Jezeršek in etnologu dr. Janezu Bogataju. Za sodobno interpretacijo potice je poskrbel Maks Pogačnik z izpeljavo različnih slovenskih potičnih okusov v obliki pralinejev, a pot do končnega izdelka ni bila lahka. Znova smo se povezali z okoliškimi mojstri in razvili popolnoma nov kalup za čokoladne pralineje. Miha Homar iz HME d.o.o. in Davor Tomažič iz podjetja Stotinka mm d.o.o. sta na podlagi potičnika, v katerem se je pekla tradicionalna slovenska potica, izrisala 3D model za izdelavo čokoladnih pralinejev. Skice smo nato poslali v Belgijo, kjer so nam po naročilu izdelali kalupe. Model za izdelavo pralinejev smo tudi patentirali.

Iz Slovenije v svet

Sladko darilo

Za lično darilno pakiranje je poskrbel oblikovalec Klemen Kovač iz podjetja Nova presentika d.o.o., ki je združil slovensko tradicijo z brezčasno eleganco. Embalaža s prefinjenimi elementi idrijske čipke v družbi potičnika iz ptičje perspektive ponazarja slovensko dediščino in tradicijo. Izdelana je v slovensko-angleški različici in je tako že pripravljena, da jo iz naše zelene dežele ponesete v svet.


Štiri regije, štrije okusi
Poklon Sloveniji
Slovenska tradicija:

Orehova pralina

Slovenska tradicija:

Orehova pralina

Predstavlja najbolj razširjeno in prepoznavno potico. Topel, bogat okus oreha simbolizira praznike, družinska srečanja in domačnost.

Regionalni navdih:

Makova pralina

Regionalni navdih:

Makova pralina

Mak kot polnilo je značilen za vzhodne in severovzhodne dele Slovenije. Njegov rahlo oreškast ton v pralinah zaživi kot poklon lokalnim okusom.

Zeliščna svežina:

Pehtranova pralina

Zeliščna svežina:

Pehtranova pralina

Pehtran prinaša presenetljivo zeliščno aromo, ki osveži in izstopa. Navdih črpa iz ene najbolj posebnih različic slovenske potice.

Elegantna izbira:

Mandljeva pralina

Elegantna izbira:

Mandljeva pralina

Manj pogosta, a prefinjena mandljeva potica je služila kot navdih za kremast in nežen okus, ki v pralinah zažari s subtilno eleganco.

Od omejene serije do rekorno prodanega izdelka

Potica je res kraljica

Pralineji so bili predstavljeni kot del razstave na Blejskem gradu, kjer so poželi veliko zanimanja ter navdušenja med obiskovalci. Zato smo v prazničnem času na trg poslali prvo zalogo naših kraljic potic, ki so bile razprodane v pičlih treh dneh. Potica je navdušila kupce od blizu in daleč, zato Molinetu ni preostalo drugega, kot da nov izdelek doda v redno prodajo.


Imaš posebno željo ali vprašanje? Pošlji nam sporočilo!

Kontaktiraj nas

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna. Pred pošiljanjem preverite kontaktne podatke, da vas bomo lahko kontaktirali v primeru dodatnih pojasnil.