Ročno ustvarjene čokoladne umetnine

V Molinetu že od leta 1999 ročno ustvarjamo čokoladne izdelke, ki združujejo tradicijo, kakovost in sodoben okus. Vsak praline nastane z mislijo na podrobnosti – od izbire sestavin do končne oblike. Verjamemo, da se pristnost in strast začutita v vsakem grižljaju, zato ostajamo zavezani ročni izdelavi in družinskim recepturam.

Družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo
Generacije, povezane s čokolado

Uroš Pogačnik je bil več kot dvajset let nazaj eden izmed prvih mojstrov pralinejev pri nas. Molinet hiša čokolade je zrasla v domači hiši, iz njegove ljubezni do čokolade, ki jo je uspešno prenesel tudi na svoje otroke.

Vsega je krivo Uroševo poletno delo

Od železa do čokolade

Kropa slovi po kovaštvu in železarstvu. V tej industriji je sprva delo našel tudi Uroš, a je kljub bogati tradiciji železarska dejavnost tu počasi usahnila. Poletno delo je zato poiskal v pekarni podjetja Žito v Lescah, kasneje pa se je zaposlil v tovarni čokolade Gorenjka. Hitro je postal vodja linije in se odlično izkazal. V podjetju so kmalu pričeli razmišljati o nadgradnji prodajnega programa. V želji, da bi klasičnim čokoladam dodali še pralineje, so priložnost ponudili Urošu. Čakala so ga dodatna izobraževanja doma ter v tujini in to je bila ljubezen na prvi ugriz.


V domači hiši v Kropi je kmalu odprl delavnico in rodila se je Molinet hiša čokolade. Njegovo samostojno pot so podprli starši in žena Melita. Sprva je pralineje izdeloval le za leško Gorenjko, ker pa dober glas seže v deveto vas, je kmalu imel veliko kupcev tudi od drugod. Sledila so nova izobraževanja in tako je razvil bogato kolekcijo izdelkov, ki so navduševali in prinašali nove izzive.

Pralineji in umetnine velikega formata

Od polžkov do Elank

Če v Kropi povprašaš domačine o Molinetu, jih bo spomin zagotovo zanesel v osnovošolska leta. Generacije otrok so namreč pred pričetkom pouka trkale na vrata delavnice, da so za dobro jutro dobile nekaj Uroševih čokoladnih polžkov. Enake spomine imata tudi hči Katja in sin Maks, ki sta poleg jutranjih dobrot še ure in ure preživela pri očetu v delavnici. Tako sta mu oba lahko pomagala že pri prvih čokoladnih umetninah velikankah.


V begunjskem Elanu so si leta 2017 zaželeli čokoladnih smuči, zato je družina Pogačnik zavihala rokave in nastale so smuči po njihovem najnovejšem modelu. Na pogled jih ni bilo mogoče ločiti od pravih, krasile pa so 6. Festival čokolade v Radovljici. Istega leta so na festivalu prvič predstavili tudi čokoladno ruleto. S čokoladnimi žetoni so si obiskovalci priigrali bogate nagrade.

Družinska tradicija mora ostati

Nato sanje prekriža bolezen

Najprej je prišla utrujenost, ki jo je čokoladni mojster pripisoval stresu in količini dela. Krvna bolezen pa je bila tako zanj kot za celotno družino velik šok. Uroš je do zadnjega verjel, da se bo pozdravil in iskal rešitve za mirnejše življenje. Med drugim je na skrivaj koval načrt o prodaji svoje blagovne znamke, ki je do takrat doživela že pravi uspeh.  Mislil je namreč, da si Pogačnikov podmladek in žena Melita ne želijo pustiti varnih služb in nadaljevati družinske tradicije. A se je pošteno motil… 


Nadaljevanje tradicije

Trud, izobraževanje in ljubezen

Le malo pred podpisom pogodbe o prodaji blagovne znamke pa ga je ujela smrt. Maks se je takrat dokončno odločil, da bo prevzel družinski čokoladni atelje in nadaljeval tradicijo. Celotna družina je vedela, koliko truda, izobraževanj in predvsem ljubezni je Uroš vložil v Molinet, zato so z veseljem in ponosom podprli Maksovo odločitev.


Z okusom po znanju
Od kuhinje do čokoladne delavnice

Maks je svojo gostinsko pot začel že zelo zgodaj, pri rosnih šestnajstih letih. Učil se je le od najboljših kuharskih mojstrov na Gorenjskem. Med drugim se je kalil pri chefu Simonu Bertonclju v blejski restavraciji Julijana in v eni izmed najboljših ribjih restavracij pri nas – Restavraciji Tabor. Od tam ga je pot vodila v domačo delavnico, kjer je preživel velik del svojega otroštva. Pred dobrimi tremi leti je namreč z veliko podpore domačih in svojih (bivših) sodelavcev zbral pogum za nadaljevanje družinske tradicije. Začela so se izobraževanja doma in v tujini, brskanje po družinskem arhivu ter ure in ure testiranj ter nadgrajevanje Uroševih receptur.

Pot v svet čokolade

Naslednik družinske čokoladne zgodbe

Kmalu je našel svoj stil in uspešno združil družinsko tradicijo s kančkom mladostne energije. Maks je bil eden prvih, ki je pri nas začel z izdelovanjem barvnih pralinejev. Pot sicer ni bila vedno lahka, se je pa odločitev za obuditev znamke Molinet v zadnjih treh letih izkazala za pravo.


Imaš posebno željo ali vprašanje? Pošlji nam sporočilo!

Kontaktiraj nas

Polja označena z zvezdico (*) so obvezna. Pred pošiljanjem preverite kontaktne podatke, da vas bomo lahko kontaktirali v primeru dodatnih pojasnil.